22 Ağustos 2012 Çarşamba

TURŞU NASIL YAPILIR

 Patlıcan turşusu: Öncelikle ince orta boy patlıcanlar alınır.Bunların kabukları tamamen soyulur.Hemen bol tuzlu suya yatırılır.Kabuklarırıın tamamen soyulması ve tuzlu suya yatırılması patlıcanların acı suyunu almak için yapılan bir işlemdir.Şimdide iç malzemesini hazırlayalım.Domateslerin kabuklarını soyalım,küp şeklinde doğrayalım.Ayrıca taze biber,sarmısak,1 demet maydanozuda doğrayarak domatesle karıştırarak tuzunu ilave edelim.Eğer acı turşu seviyorsak taze biberlerin acısını tercih edelim.Salatamızda hazır olduğuna göre patlıcanları tuzlu sudan çıkartıp iyice yıkayalım.Ortasını karnıyarık yaptığımız gibi yaralım ve bu yaptığımız salatayı içine dolduralım.Resimde görüldüğü gibi uzun maydanoz sapı veya temiz kalın bir iple bağlıyalım.Sıra geldi turşumuzun suyuna.Turşunun güzel olması için en önemli kısmı suyunun hazırlanmasıdır.Yapacağınız bidona veya kavanoza göre suyunu ayarlayalım.Örnek olarak 5 kg lık bir bidona tatlı kasesi ile kaya tuzu,1 su bardağı üzüm sirkesi koyarak iyice karıştıralım.Tuzunu kontrol edelim.Ağzınıza biraz tuzlu gelmesi lazım.Çünkü patlıcanlar da bu suyun tuzunu alacaklar.Şimdi bidonu elimize alalım.Dibine 5-6 diş soyulmuş sarmısak koyduktan sonra hazırladığımız patlıcanları düzgün bir şekilde dizelim.Ortaya gelince yine 5-6 diş sarmısak daha koyalım.Tekrar patlıcanları dizelim.En üstünede yine sarmısak,Yarım demet dereotu ve 2-3 adet defne yaprağı koyalım.Artık turşunun suyunu koyup,ağzını iyice kapatıp serin bir yerde turşunuzun olmasını bekliyelim.
 Biberiye Turşusu: Bu turşuyu resimdeki kavonozlara kuralım.Biberlerin sapını temizleyin.Domatesleri soyarak rondodan geçinin.Su yerine domates suyu kullanacağız.Domates suyunun içine 1 çay bardağı üzüm sirkesi 2 yemek kaşığı kaya tuzu birazda sarmısak doğrayın.Biberleri kavanoza koyup hazırladığımız domates sosunu üzerine koyup ağzını kapatalım.Sade suylada bu turşu yapılabilir.Sonrada salatalık turşusunu anlatacağım.

1 yorum: