25 Ağustos 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER



BARBUNYA PLAKİ.
                 MALZEMELER

1- Ayıklanmış 500 gr iç barbunya
2- 1 büyük baş soğan(ince kıyıllmış)
3- 5-6 diş sarmısak(Küçük doğranmış)
4- 4 adet etli domates(Kabukları soy,küp şeklinde doğranmış)
5- 2 adet havuç(kabukları soyulmuş,küp şeklinde doğranmış)
6- 1 adet orta boy patetes(küp şeklinde doğranmış)
7- 1 tatlı kaşığı tuz ve şeker
8- 1 demet maydonoz(seviyorsanız servis yaparken üzerine koymak için)
9- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
10- 1 su bardağı su


 
           YAPILIŞI: Düdüklü tencereyi tavsiye edeceğim.Tencereye önce yağımızı koyalım.Soğanları ilave edip biraz soteleyelim.daha sonra havuç ve patatesleri koyarak karıştırarak biraz pişirelim.Doğranmış domatesleri,sarımsağı,tuzunu ,şekerini ve suyunu koyup karıştırıp düdüklünün kapağını kapatalım.Bu arada çok çeşitli düdüklü tencereler var.Kimisi çok çabuk pişiriyor.Düdüklü tencerenizin kitapçığında kaç dakika pişireceğini yazıyordur.Ona göre pişirin.
         Piştikten sonra borcama koyarak soğuyunca buzdolabına kaldırın.
        Servis yaparken üzerini kıyılmış maydanozlarla süsleyebilirsiniz.
        Kışın domates bulamazsanız salça kullanabilirsiniz.O  zaman suyunu 2 su bardağı koyalım.

       ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

      MALZEMELER

1- 1 Kg taze fasulye ister kırın ister dilimleyin.Zevkinize kalmış.
2- 5 adet domates kabukları soyulmuş,küp küp doğranmış,(Domatesler büyük ve etli olsun)
3- 1 adet büyük soğan ince kıyılmış,
4- 1 tatlı kaşığı tuz ve şeker,
5- Alabildiği kadar su
6- 5 yemek kaşığı zeytinyağı,

    YAPILIŞI:


            
       Tenceremize yağımızı koyup soğanları soteleyelim.Doğradığımız domateslerin yarısını ilave edelim.Hazırladığımız fasulyeleri yıkayıp suyunu süzdükten sonra onlarıda koyalım.Kalan domatesleride koyduktan sonra tuz ve şekerini ilave edelim.İyice karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım.Ocağın altını kısalım.Dikkat ederseniz su koymadım.Domatesin suyuyla biraz kavrulacak.Zaten yemeklere çok su konulmaz.O zaman yemeğiniz çorba gibi olur,lezzetlide olmaz.Yemeğimize dönecek olursak arasıra karıştıralım.Suyunun azaldığını hissettiğinizde ısıtıcınızda kaynamış sudan yarım çay bardağı ilave ederek ve bunu pişene kadar birkaç kez yaparak yemeğinizi pişirin.Tuzunuda damak zevkinize göre bakarak ayarlayabilirsiniz.Yemeğiniz soğuyunca kapaklı bir borcama koyarak buzdolabına kaldırın.Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

    MALZEMELER:

1- 6 adet temizlenmiş enginar(Pazarda temizlenmiş satılıyor veya konserve kullanılabilir)
2- 5 kaşık zeytinyağı
3- 2 adet havuç(küp küp doğranmış)
4- 1 orta boy patates(küp küp doğranmış)
5- 1 su bardagı bezelye(taze ayıklanmış veya konserve olabilir)
6- 1 büyük kuru soğan(ince kıyılmış)
7- 1 demet ince kıyılmış dereotu
8- 2 su bardağı su
9- 1 tatlı kaşığı tuz

                                   
    
         YAPILIŞI:

 Tencereye yağımızı ve soğanı koyarak soteleyelim.Havuç,patates ve bezelyeleri koyalım.Birkaç kez karıştırdıktan sonra tuzunu ve 1 su bardağı kaynamış suyu koyarak suyunu çekene kadar pişirelim.Ocağı söndürdükten sonra doğranmış dereotunu ilave edip tenceremizi bir kenara koyalım
         Şimdi karnıyarık tenceresi veya ona benzer geniş ama yüksekliği az olan tenceremize yıkadıgımız enginarları yerleştirelim.Üzerine biraz tuz serpelim.Hazırladığımız içi resimde görüldüğü üzere enginarların içine koyalım.1 su bardağı suyu tencerenin dibine koyalım.Enginarların üzerine salataya koyduğumuz gibi yağ gezdirelimki yemek parlak görünsün.Kapağını kapatıp pişirelim.
Afiyet olsun.
.
    ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Ben zeytinyağlı yaprak sarmasını iki türlü yaparım.Bizim evdekiler tarçınlı biraz tatlımsı olan tarifden ziyade ekşili olan tarifimi daha çok severler.Bende genellikle onu yaparım.Ama özel misafir
lerim geldiğinde öbür tarifimi yaparım.

     BİZİMKİLERİN SEVDİĞİ YAPRAK SARMASI

MALZEMELER:
1- Yarım kg salamur veya taze yaprak(salamur ise akşamdan ıslatılmış taze ise sıcak suda haşlanmış)
2- 1.5 su bardağı pirinç
3- 2 adet kuru soğan(ince kıyılmış)
4- 4 adet iri domates(rendelenmiş)
5- yarım demet maydanoz,yarım demet nane(ince kıyılmış)
6- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
7- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
8- 2 adet limon suyu
9- 4 su bardağı su
10-1 tatlı kaşığı tuz ve az karabiber ve pul biber


           YAPILIŞI:

  Bir kabın içine yıkayıp süzdügümüz pirinçleri koyalım.Yukarıdaki malzemeleri koyup karıştıralım.Artık yaprakları sarabiliriz.Sardığımız yaprakları tencereye muntazam bir şekilde yerleştirip üzerine hafif zeytinyağı gezdirip ,porrselen bir tabağı sarmaların üstüne kapatalımki sarmalar pişerken dağılmasın.Önce 3 su bardağı suyu koyup kapağını kapatalım.Su kaynadıktan sonra hemen altını kısalımki sarmalar dağılmadan pişsin.Yarım saat sonra 1 bardak suyu  daha ilave edelim.Suyu çekildikten sonra altını kapatalım.Porselen tabağıda alarak soğumaya bırakalım. 


                                  


         HAKİKİ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

        MALZEMELER

1-Yarım kg salamura veya taze yaprak
2- 1.5 su bardağı pirinç
3- 2 adet kuru soğan ince kıyılmış
4- 5 kaşık zeytinyağı
5- 1 paket pillavlık fıstık
6- 1/4 paket kuş üzümü(önceden temizleyip ıslatalım)
7- 2.5 su bardağı su
8- Tuz ve karabiber
9- 1 kaşık kuru nane
10-1 tatlı kaşığı tarçın ve şeker

                     

           
              YAPILIŞI:
 Tencereye yağımızı koyalım.Fıstıklarımızı biraz kavuralım.sonra soğanı ilave edip onuda soteleyelim.Sırasıyla pirinci,kuru naneyi,karabiber,kuş üzümü,şeker,tarçın ve tuzu koyalım.Karıştırarak biraz pişirelim.Kaynamış suyumuzu ilave ederek tenceremizi  kapatalım.Suyunu çekince altını kapatalım.Pilavımız biraz diri olacakki ,bir kısmıda yaprağı sardıktan sonra pişecek.Soğuyunca yaprakları sarabiliriz.Tencereye yerleştirip üzerine bir tabak kapatıp 2 su bardağı su koyarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Afiyet olsun.



1 yorum: